/site/assets/files/1797/foto_nieuwsbericht.jpg

Bezoek aan iZi Ervaarwoning

Zelfredzaam in een slimme woning

Voor ons project ‘Ervaar Waldeck’ onderzoeken wij hoe de inrichting van de openbare ruimte ouderen kan helpen om zelfredzaam te zijn, zelfstandig te blijven wonen en contact te houden met anderen. Naast de fysieke inrichting van de openbare ruimte, zijn wij vooral benieuwd welke rol technologie hierin kan spelen. Daarom bezochten wij onlangs de iZi Ervaarwoning in Den Haag.

Deze woning is ingericht met ruim honderd technologische toepassingen om gezond langer te thuis te kunnen blijven wonen. Deze zogenaamde E-health toepassingen dragen bij aan functies zoals veiligheid, zorg- en verpleging, maar ook aan dag structurering, activering en het onderhouden van sociale contacten. Voorbeelden zijn bewegingssensoren, kookbeveiliging en een sociale robot, die jou herinnert aan afspraken en dagelijkse activiteiten.

Bij iZi Ervaarwoning kan je als oudere of geïnteresseerde langskomen en zelf ervaren wat deze toepassingen voor je kunnen betekenen. Het interessante aan de iZi Ervaar woning is dat bewoners zelf meewerken om te bepalen welke technologie een oplossing kan zijn voor hun behoeften bij het ouder worden. Door je aan te melden bij de iZi Community kan je als oudere ook helpen om bestaande of nieuwe toepassingen te testen of als ambassadeur rondleidingen te geven in de woning en informatie te geven tijdens congressen en festivals. 

Wij kregen een rondleiding door Wim Baanen (83) en waren erg onder de indruk van zijn enthousiasme. Wij hebben zelf ervaren hoe robotrollator Lea je helpt om in beweging te komen, handige routes in je woning bepaalt, maar ook je agenda beheert. Het bezoek aan de woning heeft ons weer nieuwe ideeën gebracht over de inzet van technologie en hoe je dit kan door vertalen van het leven binnen de woning naar het leven buiten de deur in de buurt of wijk. Maar het meest onder de indruk waren wij van de community die is ontstaan rondom de iZi Ervaarwoning. Je zelf kunnen redden is een ding, maar “er toe doen”, als oudere gezien worden en bij te dragen aan de maatschappij is natuurlijk minstens zo belangrijk.

Niet alle content op deze pagina wordt getoond, omdat u Tracking cookie niet heeft geaccepteerd. Mocht u uw cookies settings willen wijzigen, klik dan hier.