Amsterdamse grachtenpanden op de Veluwe

Nederlands Openlucht Museum, Arnhem

Het Nederlandse Openluchtmuseum in Arnhem etaleert veel dorpse en agrarische fragmenten uit heel Nederland. Knap gereconstrueerde Friese polders en Overijsselse beken. Authentieke bestratingen, boerderijen, lintbebouwing en molens. De eerste urbane aanwinst in de 100 jarige geschiedenis van het museum bracht de nodige vragen met zich mee. Wat te doen met drie grachtenpanden uit Amsterdam?

Samen met een projectgroep van het museum hebben we aan de definitieve positionering van de grachtenpanden én aan het verhaal erachter gewerkt.

Het aflopende hoogteverschil ter plekke hebben wij aangegrepen een kademuur op het entreeplein van het museum te realiseren. Daaraan staan de drie panden uit de Westerstraat in de Jordaan. Deze straat was tot de demping van het water 1861 de Anjeliersgracht. Met behulp van de kademuur hebben wij op de Veluwe een echt Amsterdams sfeertje tot stand gebracht. Met authentieke bestratingsmaterialen van de Amsterdamse gemeentewerf en compleet met fietswrakken en een oude Daf, inclusief parkeerschade.  

Authenticiteit en museale beleving staan in evenwicht met elkaar: door een eigenwijze onderlinge spiegeling van de panden hebben wij het centrale verhaalthema overtuigend naar voren gebracht. Achter de grachtenpanden gaan de krotwoningen schuil waarin het gros van de bewoners in diepe armoede woonde. Op het terrein van het Openluchtmuseum net zo aan het zicht onttrokken als in de oorspronkelijke situatie.

  • Plankaart entreeplein
  • Locatie Openluchtmuseum Arnhem
  • Schets inpassing aan entreeplein
  • Voorgevel met gang naar de krotwoningen

Specificaties van 'Amsterdamse grachtenpanden op de Veluwe'

land: 
Nederland
opdrachtgever: 
Nederlands Openluchtmuseum
periode: 
2012 - 2013
producten: 
Advisering, matenplan, inrichtingsplan