De rol van technologie

in de openbare ruimte

Het onderzoek Ervaar Waldeck houdt zich bezig met drie aspecten in relatie tot toegankelijke wijken: de doelgroep, de locatie en de rol van technologie. Hieronder meer over de rol van technologie.

Door een slim ontwerp van de omgeving en de gebouwen en door de inzet van technologie kunnen mensen langer zelfstandig wonen en leven. Ook kan je mensen zo de kans geven onderdeel uit te gaan maken of te blijven van de samenleving in hun wijk of buurt.

Er zijn in de loop van de jaren veel pilotprojecten gedaan op het gebied van technologie en openbare ruimte. Om de vervolgstap te kunnen maken naar een structurele inpassing van technologie in de openbare ruimte moet een schaalsprong gemaakt worden. Hiervoor is beleid en budgettering belangrijk. De mogelijkheden van technologie zijn in principe onbegrensd. Ook kostentechnisch is er steeds meer mogelijk.

Technologie kan voor verschillende doeleinden worden ingezet. Zo zijn er ondersteunende vormen, toezichthoudende vormen en ook technologie met een sociaal element. De technologieën die momenteel in meer of mindere mate ingezet worden in de openbare ruimte om zelfredzaamheid te vergroten zijn onder te verdelen in vier categorieën:

1. Augmented en Virtual Reality
Augmented en virtual reality verrijken en simuleren de werkelijkheid. Een slimme bril die gebruikers relevante informatie verschaft die ze alleen op dat moment nodig hebben. Virtuele werelden die zorgtrajecten voor ouderen kunnen ondersteunen. Het verleiden tot bewegen of virtueel plezier voor mensen die over het algemeen niet tot weinig buiten de deur komen. Het toevoegen van virtuele elementen en het benadrukken van bijzonderheden.
 

2. Smart urban furniture
Inrichtingselementen met digitale voorzieningen zoals wifi, bewegwijzering en informatievoorziening. Slimme banken met ingebouwde stroomvoorziening en wifi. Lantaarnpalen die informatie verzamelen over luchtkwaliteit en geluidsniveaus. Billboards met informatie verstrekking over de locatie, vetrektijden van de bus, melding van lokale evenementen of gesponsorde inhoud. Lantaarnpalen die dimmen of juist sterker gaan schijnen voor een veiliger gevoel op straat.
 

3. Smart grid technologie
Sensorische applicaties in de buitenruimte, al dan niet op basis van persoonlijke voorkeuren, noemen we smart grid technologie. Asfalt dat voorzien is van computergestuurde LED-verlichting kan voertuigen en voetgangers veilig van elkaar scheiden. Het pad van elke weggebruiker wordt voorspelt en, indien nodig, licht het wegdek onmiddellijk op om te waarschuwen voor gevaar. Geo-fencing geeft mensen de vrijheid van bewegen tot een bepaalde ‘digitale’ grens en houdt mantelzorgers op de hoogte. En kan de juiste informatie verschaffen zodra je een bepaalt gebied
 

4. Digital platforms
Er ontstaan steeds meer digitale communities. Via mobiele telefoons staan we met elkaar en de politie in contact om elkaar te waarschuwen voor verdachte situatie en/of personen. Je kan met je buren on contact komen, dingen van elkaar lenen, left-overs ophalen en computerhulp zoeken. 

5Domotica
De meeste ouderen willen, ook als zij kwetsbaar worden, in hun eigen huis blijven wonen. Technologie kan daarbij helpen: om zelfredzaam te blijven en om in contact te blijven met de (sociale) omgeving.

Voor ‘Ervaar Waldeck’ is de vraag hoe wij de link kunnen leggen tussen de belevingswereld van huidige 55+’ers en de implementatie van technologie in de openbare ruimte. Een inspiratiebron hiervoor vormt het iZi Living lab, wat mede is ontwikkeld vanuit Smart City Den Haag. In de iZi Ervaarwoning testen ouderen samen met technologie ontwikkelaars  hoe toepassingen werken en of ze aansluiten bij hun behoeften.