17 september 2019

Hadden we niet al moeten beginnen?

Lunchlezing door Judit

De lunchlezingen binnen ons bureau zijn momenten waarop we met elkaar een kijkje proberen te nemen in de toekomst. Vooral elkaar snel opvolgende technologische ontwikkelingen zorgen voor een steeds veranderend uitzicht op deze toekomst. Wat is de invloed van de nieuwe technologie op onze leefomgeving? Daarover buigt ieder van ons zich dit jaar op verschillende vlakken.  

Hadden we niet al moeten beginnen?

Judit vroeg zich af wat het geschikte moment is om als ontwerpers in te spelen op een andere ruimtelijke inrichting ten gevolge van de komst van nieuwe technologieën. Hadden we niet allang moeten beginnen? Neem bijvoorbeeld de zelfrijdende auto. Die gaat er komen, daar is iedereen van overtuigd. Maar hoe precies is nog onzeker en zien we dat dan terug in het ontwerp van onze leefomgeving? Want tot nu toe ontwerpen we nog op de ambachtelijke manier met veel ruimte voor parkeerplaatsen en lowtech oplossingen. Terwijl de zelfrijdende auto ons kansen biedt om onze wijken groener in te richten. Blijven we ontwerpen zoals we altijd al doen en transformeren we het bestaande als de tijd daar is of gaan we in het ontwerpproces alvast voorsorteren?

Juist méér vervoersbewegingen

Judit maakt zelf gelijk een kanttekening. “Nu denken we vaak dat door online te winkelen en boodschappen thuis te laten bezorgen er straks minder vervoersbewegingen zullen zijn, maar het tegendeel blijkt waar. Vervoersbewegingen door bezorgdiensten in alle vormen en maten zorgen voor een groei van 20% per jaar!”. Dus moeten de wegen in plaats van smaller dan niet breder en de wegenstructuur in Nederland dichter?
Judit vervolgt: “Boeiend is ook om na te denken wat het betekent voor wonen dicht bij een snelweg als we straks allemaal elektrisch en stil rijden. Nu wil je daar liever niet wonen in verband met geluid en uitstoot, maar de elektrische auto biedt zeker kansen om dit anders te ontwikkelen. Interessant in combinatie met de verdichtingsopgaven”.

De technologische ontwikkelingen gaan steeds sneller, wat betekent dat er in korte tijd, steeds meer vernieuwende dingen komen die impact hebben op onze leefomgeving. Is die impact positief of negatief? En hoe bereid je je daarop voor? Daarover discussieerden we nog wat na met elkaar. De volgende lunchlezing is eind oktober over de invloed van verticale landbouw op de openbare ruimte door Astrid.