/site/assets/files/1853/ph_2_febo_small.jpg

Het tankstation van de toekomst

volgens od205
30 januari 2020

De manier waarop wij ons van A naar B verplaatsen, is aan het veranderen. Het delen van een fiets, scooter of auto wordt steeds populairder en we maken de transitie richting elektrische auto’s en auto’s op waterstof. Door het opladen van deze auto’s ontstaat er opeens een een wachttijd tijdens je reis. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de huidige tankstations? Hebben we ze nog nodig, veranderen ze van gedaante of kun je straks  ‘tanken’ waar je maar wilt?

Binnen de beknopte tijd van onze halfjaarlijkse bureau brede ‘od-challenge’ verdiepte één team zich in dit thema. Hoe kunnen bestaande tankstations transformeren naar tankstations van de toekomst? We kwamen uit op twee uitersten: SWAP&GO en STAY&CHARGE.

Bij het SWAP&GO tankstation vervang je de lege accu van je auto simpel en snel voor een volledig opgeladen accu. Deze volle accu trek je zo uit de muur. Nooit meer wachten totdat de accu weer is opgeladen. Stoppen, accu wisselen, door.  De restruimte van de parkeerplaatsen die dan niet meer nodig zijn transformeren we in een zonnepark. Zo worden de accu’s opgeladen met duurzaam opgewekte energie.

Geïnspireerd op de animatiefilm Cars kwam het team ook met het tegen hangende idee STAY&CHARGE. Tankstations worden niet alleen gebruikt door automobilisten die zo snel mogelijk weer weg willen. Denk bijvoorbeeld aan vrachtwagenchauffeurs die regelmatig overnachten of pauzeren bij tankstations langs de snelweg. Ook kan het tankstation meer als ontmoetingsplek gaan dienen. Op dit moment zijn dit niet de meest aantrekkelijke plekken in ons land. Dat kan echt beter. Wij zien een klein dorp voor ons. De vrachtwagens rijden een privé-huisje in, waar de vrachtwagen opgeladen wordt. In het huisje staat een bed, een bank, een tv, en kan je douchen. Natuurlijk ook geschikt voor mensen op doorreis. Op het plein zijn er voorzieningen zoals een restaurant en een kroeg, om na de lange dag rijden nog even een biertje te drinken. Om zo uitgerust en opgeladen je reis te kunnen vervolgen.

Niet alle content op deze pagina wordt getoond, omdat u Tracking cookie niet heeft geaccepteerd. Mocht u uw cookies settings willen wijzigen, klik dan hier.
  • /site/assets/files/1853/ph_2_febo_small.jpg
    SWAP&GO
  • /site/assets/files/1854/ph_2_parking.jpg
    STAY&CHARGE