/site/assets/files/2063/derkswater_ooghoogte_20200910_002.jpg

Nieuwe binnentuinen in Ypenburg

8 oktober 2020

In de stromende regen vond deze week het startschot plaats voor het werk aan de binnentuin van het Derkswater. Volgende week gaat de schop in de grond en gaan de bewoners zien wat het proces van co-creatie heeft opgeleverd.

Inmiddels ruim een jaar geleden, vroeg Johan Molenkamp, stadsdeelmedewerker Participatie, aan od205 om het bewonersinitiatief te begeleiden. Van het ophalen van de eerste ideeën, tot en met het ontwerp en de begeleiding van de uitvoering.

De Waterbuurt in Ypenburg kenmerkt zich door een structuur van gesloten bouwblokken omgeven door water. De binnentuinen zijn ontsluitingsgebied en een ontmoetingsplek in één. De landschappelijke inrichting is echter verouderd en voldoet niet meer aan de wensen van de bewoners. De herinrichting van de binnentuin van het Derkswater is het vierde project dat od205 in deze wijk oplevert.

De ideeën voor het ontwerp van het Derkswater waren nogal uiteenlopend, maar tijdens een bijeenkomst met de kinderen en bewoners, werd toch overeenstemming bereikt. Geen centrale speel- en ontmoetingsplek in het midden, maar juist een bloemrijke border met heesters als eyecatcher van het hof. De border wordt begrensd met betonnen zitranden in het gras die daarmee ook weer plekken markeren waar kinderen kunnen spelen of groepjes bewoners kunnen zitten. De border wordt licht bollend aangelegd, waardoor de beplanting de dwarszichten in het hof enigszins blokkeren. Zo ontstaat er iets meer privacy in de kleine voortuintjes. Om die reden is ook het speelplekje juist aan het begin van de tuin gesitueerd. Het nieuwe ontwerp zet in op een nieuwe balans voor de bewoners: mét plekken voor interactie en tegelijk rustige en groene plek om te wonen.

We kijken er samen met de bewoners naar uit om over ruim twee weken het resultaat te zien. Als de beplanting in het voorjaar tot wasdom komt, kunnen we pas echt zien hoe de sfeer van het hof is verbeterd.

Niet alle content op deze pagina wordt getoond, omdat u Tracking cookie niet heeft geaccepteerd. Mocht u uw cookies settings willen wijzigen, klik dan hier.
  • /site/assets/files/2063/derkswater_ooghoogte_20200910_002.jpg
  • /site/assets/files/2064/derkswater_marjan_en_johan.jpg