/site/assets/files/1221/plattegrond_ambachtsezoom_met_bomen.jpg

Het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland

Ambachtsezoom, Hendrik-Ido-Ambacht
Ten noordwesten van de A16 wordt momenteel een bedrijventerrein ontwikkeld, en niet zomaar een dertien in een dozijn bedrijventerrein. De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht heeft namelijk hoge duurzaamheidsambities: 100 procent circulair. Aan od205 om een stedenbouwkundig raamwerk te ontwerpen dat ruimte biedt aan deze circulaire ambities.

Met het onderliggende polderlandschap als basis hebben wij voor Bedrijvenpark Ambachtsezoom een stevig model ontworpen voor een eigentijds werklandschap. De ruggengraat is een 650 meter lange tocht die het groenblauwe hart van het plan vormt. Hier wordt het verkeer afgewikkeld en wordt de circulaire gedachten van het terrein beleefbaar gemaakt. Met een natuurlijke oever wordt de biodiversiteit in het gebied verstevigt.

De randen van het bedrijvenpark leggen een relatie met het omliggende landschap. De noordelijke overgangszone versterkt het natuurlijke karakter van de Ambachtsezoom door een strook van kleinschalige bedrijvigheid omgeven door inheemse boomkamers. Ten zuiden van het gebied vormen woon-werktuinen een geleidelijke overgang.

Bestrating, beplanting en inrichtingselementen worden zoveel mogelijk lokaal geproduceerd en hebben waar mogelijk een Cradle to Cradle certificering. In een materialenpaspoort worden alle materialen en producten opgeslagen voor verder hergebruik in de toekomst.

Bedrijven die zich wensen te vestigen op Bedrijvenpark Ambachtsezoom gaan mee in de circulaire ambities voor het terrein. Niet alleen wordt er op een duurzame manier energie opgewekt en uitgewisseld, ook wordt er rekening gehouden met materiaalgebruik, wordt de kavel grotendeels groen en on-of halfverhard ingericht, en wordt hemelwater opgevangen op een groen plat dak. Overtollig hemelwater wordt bovengronds afgevoerd naar de tocht in het midden van het gebied.

Niet alle content op deze pagina wordt getoond, omdat u Tracking cookie niet heeft geaccepteerd. Mocht u uw cookies settings willen wijzigen, klik dan hier.
 • /site/assets/files/1221/plattegrond_ambachtsezoom_met_bomen.jpg
  Plankaart Ambachtsezoom
 • /site/assets/files/1527/ambachtezoom.jpg
  Locatie Ambachtsezoom
 • /site/assets/files/1213/voorkant_boekje_5.jpg
  Visualisatie Middentocht
 • /site/assets/files/1513/009-az-01_interactieve_plankaart_3d_20180723_stromen.jpg
  Interactieve kaart circulariteit