/site/assets/files/1658/view_en_dive_in_winkel.jpg

Diepzeeduiken boven de Koopgoot

14 mei 2019

Steeds meer grote en bekende winkelketens moeten hun deuren sluiten. Ook met Hudson’s Bay gaat het slecht. Twee jaar geleden stapte de winkelketen ons land binnen als hét nieuwe warenhuis van Nederland en betrokken ze voormalige V&D panden. Toen een welkome oplossing tegen de grootschalige leegstand die de V&D zou achterlaten op prominente plekken in de binnensteden.

Ten tijde van het op handen zijnde faillissement van de V&D bespraken wij op kantoor bij de jaarlijkse od-challenge het thema leegstand in binnensteden. We geloven niet meer in de toekomst van grootschalige warenhuizen. Met het online winkelen valt niet te concurreren. Maar hoe houden we binnensteden levendig als de mensen wegblijven en de winkelpanden leeg komen te staan?

Nu lopen diezelfde panden weer het risico op leegstand. En wie is in staat om na Hudson’s Bay dat gat op te vullen? Tijd dus om de ideeën van toen weer eens erbij te pakken!

De binnenstad vraagt om een aantrekkelijke beleving en activiteiten om mensen te trekken en vast te houden. Iets dat je bij blijft, iets spannends, iets unieks. Iets waar je voor terug komt omdat het altijd weer net iets anders is. Unieke activiteiten die veel publiek trekken moeten nog vaak genoegen nemen met een plekje buiten het centrum. Laten we niet alle winkelpanden ombouwen tot woningen of hippe koffietentjes om de binnensteden zo weer levendig te krijgen. Laat publiek trekkende activiteiten hun intrek nemen in de leegstaande warenhuizen zodat de binnensteden weer gaan bruisen.

De hoogte in om te duiken
Hoe wij dit vertalen naar de Rotterdamse binnenstad? Maak van de Hudson’s Bay op de kop van de koopgoot een nieuw icoon van internationale allure: een indoor duikcentrum. In een groot bassin wordt een onderwaterwereld gecreëerd. Een optimale omgeving om op spectaculaire wijze de duiksport te beoefenen. De grote glazen puien van het pand bieden het winkelende publiek een uniek en fantastisch inkijkje in de onderwaterwereld en de kunst van het duiken. De verlengde koopgoot, een glazen onderdoorgang dóór de duikbassins, versterkt die beleving. We noemen het de View&Dive. Als nostalgische knipoog naar de door veel mensen geliefde en gemiste Vroom & Dreesman.

Leegstand wordt zo benut om de binnenstad van een boost te voorzien. Een nieuwe hotspot in een bruisend Rotterdam. Samen met Rif010, de nieuwe surfspot in de Steigersgracht, bouwen we zo aan een binnenstedelijk watersportcluster zoals dat nergens ter wereld bestaat. Wie sluit zich aan bij ons Rotterdamse watersportcluster?

Niet alle content op deze pagina wordt getoond, omdat u Tracking cookie niet heeft geaccepteerd. Mocht u uw cookies settings willen wijzigen, klik dan hier.
  • /site/assets/files/1658/view_en_dive_in_winkel.jpg
  • /site/assets/files/1663/view_dive_od205.jpg