/site/assets/files/1881/koninklijke_hondenbescherming_terrein-1.png

Een nieuw thuis voor oudere honden

een opdracht van de Koninklijke Hondenbescherming
9 april 2020

De Koninklijke Hondenbescherming gaat verhuizen van Den Haag naar Den Ham. Op het terrein van een voormalige boederij met weilanden en bos komt het binnen- en buitenprogramma voor de opvang en resocialisatie van oudere honden en het bijbehorende educatiecentrum. We zijn gestart met het landschapsontwerp van het terrein van deze nieuwe huisvesting. 

De ambities zijn groot, niet alleen met betrekking tot het welzijn van de honden, maar ook op het gebied van duurzaamheid van de gebouwen en de ecologie van het terrein. Ter kennis en inspiratie hebben wij samen met mensen van de Hondenbescherming en architectenbureau Zwenk in januari 2020 een aantal locaties van de Dog Trust in Engeland bezocht. Bij deze ‘top of the bill’ opvanglocaties wordt alles in het werk gesteld om de honden aan zo min mogelijk stress bloot te stellen. Zo hebben de honden een privé ‘sleep’ en een meer toegankelijke ‘run’ van waaruit de verzorgers de honden benaderen. Buiten zijn er verschillende trainingsvelden en speelplekken, waar de honden getraind en vermaakt worden. Wandelroutes over het terrein hebben altijd shortcuts zodat honden die uitgelaten worden elkaar niet persé hoeven tegen te komen.

De kennis en ideeën die we hebben opgedaan, zijn meegenomen in de voorlopige ontwerpen voor de gebouwen en voor het terreinontwerp.

Op de locatie zijn drie aanwezige landschapstypen - bos, open weide landschap en boerenerf -. Dit willen we versterken met het programma, beplanting en inrichting. Een nieuwe route over het boerenerf verbindt de verschillende onderdelen van de hondenopvang, zoals de ontvangst, de kennels en het educatiecentrum in de oude boerderij.

De plekken waar honden buiten kunnen verblijven en met een begeleider kunnen spelen zijn verschillend van sfeer en inrichting, zoals een waterspeelplek en plekken in het bos. In het open weiland worden de trainingsvelden gesitueerd. Daarbuiten worden paadjes gemaaid in het gras om te wandelen. Voor de omheiningen worden zoveel mogelijk natuurlijke materialen toegepast. Op strategische plekken wel met voldoende hoogte om de honden niet te laten ontsnappen.

Niet alle content op deze pagina wordt getoond, omdat u Tracking cookie niet heeft geaccepteerd. Mocht u uw cookies settings willen wijzigen, klik dan hier.
  • /site/assets/files/1881/koninklijke_hondenbescherming_terrein-1.png
  • /site/assets/files/1882/koninklijke_hondenbescherming_overvlucht-1.png