/site/assets/files/1910/od_challenge_het_betoverde_plein.jpg

Het betoverde Noordplein

Kan 1,5 meter afstand houden ook op een prettige manier?
15 mei 2020

Binnen OD205 organiseren we twee keer per jaar een interne ontwerpchallenge met een prikkelend thema. Dit keer was het thema ‘De 1,5 m samenleving’. Twee teams hebben zich hierover gebogen en dat heeft geresulteerd in twee concepten:

  • Samen rondcirkelen
  • Het betoverde Noordplein

De ontwerpen focusen zich niet op het dwangmatige en technische eis van 1,5 m maar proberen een positieve invalshoek mee te geven. Als casus voor het ontwerpconcept hebben wij het Noordplein in Rotterdam gebruikt.

Het Betoverde Noordplein

Door de huidige situatie ziet het er naar uit dat veel Nederlanders dit jaar hun zomervakantie thuis moeten gaan vieren. Wat kunnen we doen in de openbare ruimte om deze zomer net zo onvergetelijk te maken als een vakantie naar Zuid-Frankrijk of een van de Griekse eilanden en tegelijkertijd alle regels van de 1,5 meter samenleving te respecteren? Wij willen iedereen een veilige mogelijkheid aanbieden om toch verschillende zomeractiviteiten te kunnen doen tijdens de vakantie.

Daarvoor hebben wij het Betoverde Plein ontworpen dat zich kan aanpassen aan elk plein. Het Noordplein wordt omgetoverd tot een activiteiten doolhof. Groene wanden verdelen het plein in ruimtes waar steeds verschillende activiteiten worden georganiseerd. Dan kan van alles zijn; denk aan verschillende sporten (tafeltennis, frisbee, doeltje trappen, badminton), yoga, een klasje streetdance, maar ook een buitenbioscoop, foodtruckfestival, horeca en muziekfestival. Allemaal op gepaste afstand.

Onze inspiratie is het Betoverde Doolhof, een spannend spel waarin door het verplaatsen van tegels steeds een nieuwe route ontstaat. Zo ook op het Noordplein. Als er in een van de ruimtes geen plek meer is voor meer deelnemers dan sluit de ingang met een watergordijn. De route verandert dus afhankelijk van de verschillende activiteiten en het aantal deelnemers. Elk bezoek aan het Betoverde Noordplein is weer een nieuwe ontdekkingstocht.

De ingang geeft je info over welke activiteiten er zijn en hoeveel plek er nog is. Geen zin om deel te nemen aan een activiteit? Dan kan je ook enkel de doolhof route lopen en de activiteiten overslaan. Je kunt ook een drankje oppikken bij de bar of de route gebruiken als hardlooproute, hij is breed genoeg.

De wanden die het Betoverde Plein vormen volgen op het Noordplein het grid van de bomen. De wanden zijn opgebouwd uit houten modules die aan elkaar te koppelen zijn, afhankelijk van de vorm van het plein en de gewenste activiteiten. De houten wanden zijn voorzien van veel groen en geven af en toe een doorkijkje naar een activiteit.

Met het Betoverde plein willen we laten zien dat het ook binnen de 1,5 meter samenleving mogelijk is om plekken te creëren waar je aangenaam kan verblijven, waar je wordt verrast en waar je sport en spel kan combineren.

Niet alle content op deze pagina wordt getoond, omdat u Tracking cookie niet heeft geaccepteerd. Mocht u uw cookies settings willen wijzigen, klik dan hier.
  • /site/assets/files/1910/od_challenge_het_betoverde_plein.jpg
  • /site/assets/files/1926/het_betoverde_noordplein.jpg