/site/assets/files/1718/bureau_excursie_almere.jpg

Het kan in Almere

en is goed voor onze inspiratie
5 augustus 2019

We worden graag geïnspireerd door bijzondere ontwerpen, steden en ontwikkelingen. Als bureau od205 brengen we minimaal één keer per jaar een bezoek aan een project of een stad. Een paar weken geleden was dat Almere. Als stad is Almere het voorbeeld van nieuwe stedenbouw. Vanuit niets is daar een nieuwe stad ontstaan. Voor ons als ontwerpers bijzonder interessant om te zien en te ervaren. Een reis door de geschiedenis van de stedenbouw en inrichting van de openbare ruimte. Van het oudste gedeelte van Almere naar de nieuwste wijk Oosterwold.

Waar in de oudere wijken van Almere nog volop gestructureerd ontworpen werd, heeft men in de nieuwe wijken de regels veel meer losgelaten. Er is ruimte voor zelfbouw, creativiteit van de toekomstige bewoners en wijken ontstaan meer organisch dan dat ze in één keer volgebouwd worden.  Er is voorzien in de algemene infrastructuur maar de invulling van de kavels mag men zelf bepalen.

Een gebied waar we allemaal gecharmeerd van waren was de nieuwe ontwikkeling van Almere Duin. Binnen dit gebied wordt een geheel nieuwe woonwijk ontwikkeld die je het gevoel geeft alsof je permanent op vakantie bent. De woningen liggen tussen de (begroeide) duinen en hebben geen eigen afgesloten tuinen. Elke woning heeft wel een terras dat direct grenst aan het duinlandschap. Een geslaagde ontwikkeling in onze ogen. De wijk oogde ruim van opzet. Alle materialen in de openbare ruimte waren afgestemd op de uitstraling van de wijk waardoor ook we rondliepen met een vakantiegevoel.

Ter afsluiting van de dag brachten we een bezoek aan een tweetal woningen in de uitbreidingswijk Oosterwold. Oosterwold is als project uniek in Nederland omdat alle traditionele ideeën over de ruimtelijke ordening losgelaten zijn. Geen strak stedenbouw plan  en bijbehorend bestemmingsplan waarin alles al vastligt maar een gebied dat zich in de komende jaren mag ontwikkelen onder regie van de bewoners zelf.

Als eerste waren we daar op bezoek bij Boerderij Uniek Leven. Deze stadsboerderij bouwt zelf aan een huis voor meerdere gezinnen en een uniek theehuis waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen om toch aan de slag te gaan. En geheel zoals het hoort bij Oosterwold is het grootste gedeelte van het kavel ingericht voor stadslandbouw.

We sloten de dag af bij een prachtige woning. Ook hier weer een geheel eigen ontwerp binnen een prachtige setting. Hier hadden we een interessante discussie over welke problemen er ontstaan als je de traditionele ruimtelijke ordening loslaat en het ontwikkelen van de openbare ruimte aan de bewoners zelf overlaat.

Al met al een geslaagde dag die ons meer dan genoeg stof tot nadenken gaf.

Niet alle content op deze pagina wordt getoond, omdat u Tracking cookie niet heeft geaccepteerd. Mocht u uw cookies settings willen wijzigen, klik dan hier.
  • /site/assets/files/1718/bureau_excursie_almere.jpg
  • /site/assets/files/1720/20190711_153803.jpg