/site/assets/files/1932/hr_20200318_shs001_parlando_fr_0002.jpg

Klimaatadaptief ont-werp op R'dam Zuid

Wadi's en groen parkeren
09 juni 2020

De bouw van Parlando is gestart! Voor dit nieuwbouwproject van 75 woningen in Lombardijen ontwierpen wij de buitenruimte. In opdracht van Havensteder en in nauwe samenwerking met de gemeente Rotterdam, de architecten van Groosman en de bouwers van VORM is het project voorbereid. Hoewel de eerste palen de grond zijn ingegaan, vindt de realisatie van het openbaar gebied pas in 2021 plaats. Het ontwerp hiervan was een spannende puzzel van bestaande en nieuwe elementen. Zowel in de bebouwingsstructuur als in het landschapsontwerp is aansluiting gezocht bij de bestaande omliggende na-oorlogse tuinstad: ruim opgezet en met veel groen. Aangevuld met hedendaagse opgaves zoals een groot aantal parkeerplaatsen en het realiseren van waterbergingscapaciteit in het gebied.

Ons doel is om een aangename omgeving te maken voor de mensen die er straks gaan wonen. Rondom de centrale parkeerplaats liggen wadi’s waar het regenwater van de daken en het terrein in verzameld worden. Om deze wadi’s er aantrekkelijk uit te laten zien worden ze beplant met een vaste planten mengsel dat goed tegen natte voeten én droogte kan. Heesters en bomen met mooie herstkleuren vormen het opgaande groen en onttrekken de parkeerplaatsen aan het oog.

Naast plantenborders zijn de wadi’s ook een speelelement, zeker bij nat weer. Stapstenen door de wadi vormen een speelroute naar de speelplek, waar ook een klimboom is gesitueerd. De beplante wadi’s zijn voor de gemeente een pilot, net als de groene parkeerplaatsen in de koffer achter de eengezinswoningen. Lage hagen aan de voorzijdes van deze woningen sluiten aan bij de hagen langs de voortuinen van de bestaande woningen, waarmee deze een nieuw stempel vormen.

 

Visualisatie: Erik Stuit - 3d visuals

Niet alle content op deze pagina wordt getoond, omdat u Tracking cookie niet heeft geaccepteerd. Mocht u uw cookies settings willen wijzigen, klik dan hier.