/site/assets/files/1618/de_bruijnvaart-v3-ooghoogte-website.jpg

Nieuwe hoven voor de Waterwijk

Bewonersparticipatie in Ypenburg
11 maart 2019

Vinexwijk Ypenburg staat bekend om de experimentele stedenbouw, woningtypes en architectuur. De vakbladen stonden er in de eerste jaren van het millennium vol mee. Veel architecten en stedenbouwers hebben er een leuke excursie gemaakt. 

Na ruim 15 jaar is de glans van de ooit nieuwe wijk verdwenen. Aan de buitenkant tenminste. De golfplaten gevels zien er shabby uit. Kunststof beplating laat los. Balkonnetjes aan de watergangen liggen vol met rommel, een half gezonken bootje vertelt een eigen verhaal….

In de Waterwijk zijn de woonblokken vormgegeven als eilanden, omgeven door water. Aan de binnenzijde van de bouwblokken bevinden zich openbare binnenterreinen met de voordeuren van de woningen, al dan niet met een stukje privé tuin ervoor. Vanuit de straten is het moeilijk te peilen wat zich binnen de bouwblokken afspeelt. De uitstraling van de hoven getuigt niet van een levendig buurtleven. Maar schijn bedriegt. Vorig jaar klopten bewoners van een drietal hoven aan bij de gemeente met ideeën voor een nieuwe buitenruimte. Een buitenruimte die beter aan zou sluiten bij het dagelijkse gebruik en waarin ontmoeting, spelen en groen centraal staan.

Stadsdeelmedewerker Participatie, Johan Molenkamp, heeft od205 gevraagd de bewoners van deze hoven te begeleiden in het proces en hun ideeën te vertalen in ontwerpen. Afgelopen donderdag was een bijeenkomst op de Bruijnvaart, met de eerste schetsen en sfeerbeelden. We hebben drie varianten gepresenteerd. We kregen veel positieve en enthousiaste reacties, maar natuurlijk ook vragen. Omdat bewoners de hoven zelf moeten gaan onderhouden is het van groot belang dat bewoners zich herkennen en verbonden voelen met het ontwerp.

De bewoners gaan nu een keuze maken voor een van de ontwerpen. Vervolgens gaan wij het verder uitwerken in een inrichtingsplan zodat we met een beetje geluk deze zomer kunnen aanschuiven bij een gezellige buurt-BBQ.

Niet alle content op deze pagina wordt getoond, omdat u Tracking cookie niet heeft geaccepteerd. Mocht u uw cookies settings willen wijzigen, klik dan hier.