/site/assets/files/1913/od_challenge_corona-_rondcirkelen_web-01.jpg

Samen rondcirkelen

Kan 1,5 meter afstand houden ook op een prettige manier?
18 mei 2020

Binnen OD205 organiseren we twee keer per jaar een interne ontwerpchallenge met een prikkelend thema. Dit keer was het thema ‘De 1,5 m samenleving’. Twee teams hebben zich hierover gebogen en dat heeft geresulteerd in twee concepten:

  • Samen rondcirkelen
  • Het betoverde Noordplein

De ontwerpen focusen zich niet op het dwangmatige en technische eis van 1,5 m maar proberen een positieve invalshoek mee te geven. Als casus voor het ontwerpconcept hebben wij het Noordplein in Rotterdam gebruikt.

Samen Rondcirkelen

Fysieke afstand aanhouden is noodzakelijk. Het is NU noodzakelijk. We gaan er vanuit dat dit virus de interactie tussen mensen niet blijvend heeft beïnvloed en vertrouwen erop dat mensen met en bij elkaar willen zijn zoals we dat gewend zijn.

In de tussentijd houden we ons aan de gedragsregels van social distancing. Van de 1,5 meter afstand. Als ontwerpers kunnen wij dit ondersteunen door die afstand visueel te maken. Tegelijkertijd kunnen wij mensen uitnodigen om samen buiten te zijn door de openbare ruimte aantrekkelijker te maken.

Het Noordplein biedt een zee van mogelijkheden. Dat komt door de leegte van de ruimte en de uniforme inrichting van klinkers en boomkransen. Maar er zijn ook nauwelijks aanleidingen voor activiteiten. Wat moet je op het plein; behalve oversteken of af en toe een markt bezoeken?

Met ons voorstel “samen rondcirkelen” creëren wij beschutte plekken voor activiteiten en informele looproutes die die plekken met elkaar verbinden. Daarbij spelen cirkels van 1,5 m doorsnede een sleutelrol. Zij maken onmiskenbaar visueel  wat de ruimte is die een ieder individueel om zich heen nodig heeft.

Terwijl de looproute als een tijdelijk pad kan worden aangeduid zijn de activiteitencirkels als blijvende elementen op het plein bedacht. Zij zijn multifunctioneel, niet vast geprogrammeerd maar geven hooguit houvast voor activiteiten, zoals zitten, sporten, ontmoeten, eten en drinken etc.

In het post-epidemie tijdperk is deze inrichting net zo waardevol als nu. Ze stimuleert buiten-activiteiten op het Noordplein. Samen dingen doen. Ook op het moment dat niemand meer zal weten waar de vormgeving en de maatvoering eigenlijk vandaan komt.

Niet alle content op deze pagina wordt getoond, omdat u Tracking cookie niet heeft geaccepteerd. Mocht u uw cookies settings willen wijzigen, klik dan hier.
  • /site/assets/files/1913/od_challenge_corona-_rondcirkelen_web-01.jpg
  • /site/assets/files/1927/od_challenge_corona-_rondcirkelen_web-01.jpg