11 juni 2019

Slimme Steigers

De files op de Maasbruggen in en om Rotterdam worden langer en langer. Wie in de spits met de auto de stad door wil, komt hopeloos tot stilstand in een wolk van uitlaatgassen. Gelukkig is daar de rivier. Het stromend hart, de blauwe long, het bestaansrecht van onze stad. Wat als wij de rivier niet langer als barrière ervaren? Maar als de voornaamste verbinding tussen noord en zuid, oost en west gaan gebruiken?

Het vervoer over het water is de manier om je op een aangename en snelle manier door te stad te verplaatsen. Bestaande vaarverbindingen zoals de Waterbus, de VeerpontZuid en de watertaxi worden binnenkort uitgebreid met nieuwe ontwikkelingen zoals de KPN-watertaxi die uiteindelijk volledig autonoom moet gaan varen. Toch weten Rotterdammers deze handige vaarverbindingen lang niet altijd te vinden. 

Hierbij ons antwoord op het stimuleren van het gebruik van het waternetwerk door de stad:

Slimme steigers!

Slim door het gebruik van nieuwe technologieën die de steigers toekomstbestendig maken. In de vorm van duurzame energievoorziening van zonnepanelen en windenergie. Maar bovenal met slimme technologieën die de steiger adaptief maken. Adaptief betekent voor ons aanpasbaar aan de specifieke plek of het vaartuig, maar vooral ook aan de individuele gebruikers.

Met gepersonaliseerde informatievoorziening; over vertrektijden, over lokale omstandigheden zoals temperatuur en luchtkwaliteit en met advertenties. Met uitbreidmogelijkheden in grootte, door meerdere modules met elkaar te verbinden. Met de mogelijkheid voor het aanleggen van diverse soorten boten en natuurlijk direct communicerend met de zelfsturende boten. Met de mogelijkheid zich te verplaatsen naar andere locaties zoals tijdelijke festivalterreinen of plekken waar bestaande oeververbindingen tijdelijk uit de roulatie zijn, zoals binnenkort de fietstunnel.

Slim zijn de steigers bovenal als nieuwe zichtbare plekken in de stad, als bakens voor het vervoer over het water.

De slimme steiger, nieuwe aantrekkelijke openbare plekken op het water, waar je het water in de stad van dichtbij kan ervaren. Een HUB door de combinatie met het OV-netwerk en met grote parkeerplaatsen aan de randen van de stad. Waar je niet alleen kan wachten, maar ook kan verblijven, koffie drinken, schuilen als het slecht weer is en waar activiteiten georganiseerd kunnen worden.

In het onderzoekslab City Systems onderzoeken wij onder andere nieuwe vormen van mobiliteit, nieuwe ontwikkelingen op het gebied van technologie en de ruimtelijke en sociale impact van beiden op de leefomgeving. Meer weten, neem contact met ons op!